همه چیز در مورد کرتن وال
کرتن وال چیست؟
این نمای مدرن که با نام کرتن وال لامل یا نمای لامل (و به اشتباه پنجره کرتین وال) نیز شناخته می شود، یکی از زیباترین انواع نمای خشک است که با توجه به کاربرد شیشه و آلومینیوم در آن از شرایط و ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار می باشد. عملکرد اصلی آن به عنوان جدا کننده یا مرز بین محیط های داخلی و خارجی می باشد. نمای کرتین وال (دیوار پرده ای) همان طور که از نام آن بر می آید، مانند پرده به استراکچر خود آویزان می گردد. بنابراین این سیستم بدون بار است، به این معنی که از هیچ بار ساختاری عمودی جدا از وزن خود پشتیبانی نمی کند.
ساخت این نوع نما بصورت صنعتی است. جزئیات این نما به شکلی طراحی شده است که ساختار تمام آلومینیومی آن در مواجه با انواع تنشهای وارده از جابجایی سازه اصلی ساختمان در زلزله، نیروی مستقیم زلزله و باد، نشست های احتمالی و وزن مصالح نما کاملا منعطف عمل میکند. به دلیل همین قابلیت به این نما self-support یا خود ایستا اطلاق میگردد. زیبایی فوق العاده و منحصر به فرد این سازه در نما مزیت اصلی آن می باشد.
تاریخچه کرتن وال
سیستم کرتین وال یک نوع روش ساخت و نصب نمای ساختمان است که برای اولین بار در اواسط قرن بیستم در ایالات متحده آمریکا معرفی شد. در ابتدا، این سیستم در ساختمانهایی با ارتفاع کمتر و با استفاده از فریمهای فلزی برای نگهداری شیشهها استفاده میشد. در دهه 1960، با توسعه فناوری و استفاده از شیشههای بزرگتر، سیستم کرتین وال بدون فریم یا کرتین وال فریم لس (Curtainwall Frameless) برای ساختمانهای بلندتر و با طراحی مدرن توسعه یافت.
در دهه 1970، با رشد صنعت ساختمان و توسعه فناوریهای نوین، سیستم کرتین وال فریم لس به عنوان یکی از مدلهای نوین نمای ساختمان، به شدت مورد استفاده قرار گرفت و بهتدریج به یکی از محبوبترین روشهای نمای ساختمان در سراسر جهان تبدیل شد. در حال حاضر، کرتین وال فریم لس در ساختمانهای مختلفی از جمله ساختمانهای تجاری، مسکونی، اداری و هتلها به کار گرفته میشود و به دلیل ظاهر زیبایی و عملکرد بهتر در ایجاد نوردهی در داخل ساختمان، همچنین کاهش هزینههای ساخت و نصب، بسیار محبوب است.
انواع کرتن وال
این دسته از نماها بر اساس محل تولید به دو دسته تقسیم می شوند: کرتن وال یونیتایز و کرتن وال استیک. حال چگونه می توانید دریابید کدام یک برای ساختمان شما مناسبتر است؟
کرتن وال استیک (Stick Built Glass System)
اگر پروژه شما با اکثر معیارهای سیستم یونیتایز مطابقت ندارد، گزینه دیگر شما استفاده از سیستم استیک است. اکثریت قریب به اتفاق کرتین وال های با ارتفاع پایین تا متوسط به این ترتیب نصب شده اند. در این سیستم قطعات بلند آلومینیومی بین طبقات به صورت عمودی و افقی بین قسمتهای عمودی قرار می گیرند تا بار شیشه را به سازه انتقال دهند.
بیشتر فرایند نصب و لعاب و پوشش دهی برای سیستم استیک در محل پروژه انجام می شود. یکی از مزایای سیستم های استیک سازگاری اقتصادی آن با نماهایی است که متراژ کوچکتری دارند و یا شرایط پیچیده زیادی دارند. زمان تحویل برای این نوع سیستمها اغلب بسیار کوتاهتر سیستم یونیتایز است. بنابراین کاهش زمان ساخت اولیه را فراهم می نماید. این در مقایسه با یک سیستم یونیتایز که در آن شش ماه تا یک سال برای این فرایند لازم است، بسیار کوتاه تر است. با این حال، نصب و راه اندازی در محل در سیستم استیک بیشتر طول می کشد. به علاوه شما ممکن است به مقدار قابل توجهی فضای برای نصب و ذخیره متریال در محل پروژه نیاز داشته باشید، که در بسیاری از شهرهای پرتردد می تواند مشکل باشد.
کرتن وال یونیتایز (unitized curtain wall)
سیستم های کرتین وال یونیتایز ( unitized ) شده از یونیت های شیشه ای بزرگ تشکیل شده اند که در داخل کارخانه ساخته و اجرا می شوند و سپس به محل احداث پروژه ارسال می گردند. پس از دریافت در محل پروژه می توان این یونیت ها را با کمک لنگرهایی (anchors) که به ساختمان متصل هستند نصب و برپا کرد. کیفیت بالای ناشی از حداقل میزان تلورانس ساخت در یک محیط کنترل شده از نظر آب و هوایی، تنها یکی از مشخصه های بارز این نوع از سیستم به شمار می رود.
از آن جایی که در این گروه، هیچ گونه شیشه کاری در محل احداث پروژه صورت نمی گیرد، یکی دیگر از مزایای قابل توجه استفاده از سیستم یونیتایز شده سرعت نصب و اجرای بالای آن است. این سیستم را می توان در یک سوم زمانی که برای سیستم استیک مورد نیاز است ( به شرطا و شروطها البته) اجرا نمود.
علاوه بر این، سیستم کرتین وال یونیتایز شده برای نمونه هایی که در ادامه ذکر می شود بسیار مناسب خواهد بود:
- پروژه هایی که در طراحی آن ها تعداد زیادی ماژول یکسان و تکرار شونده وجود دارد
- ساخت و سازهایی که در آن ها هزینه نیروی کار در محل احداث پروژه بالاست (با انتقال کار مورد نیاز به نیروی کار داخل کارخانه و در نتیجه مقرون به صرفه تر کردن این فرآیند)
- در جایی که عملکرد و کارایی بسیار بالا مورد نیاز است (برای بارهای ناشی از باد، محافظت در برابر رطوبت یا هوا، مقاومت در برابر لرزه یا انفجار)
- برای سازه های مرتفع، و به طور عمده در پروژه هایی که بهینه سازی پنل ها به لحاظ ملاحظات اجرایی، شرایط خاص اقلیمی، ملاحظات انرژی و … اهمیت بالایی دارد.
کرتن وال فریم لس (یو چنل)
در کرتن والهای عادی (فیس کپ)، شیشه کرتن وال روی نما توسط نگهدارنده های مخصوص به هم متصل می گردند. پیدا بودن این نگهدارنده ها مقداری از زیبایی نما می کاهد. برای بر طرف شدن این مشکل از نماهای کرتین وال فریم لس (یو چنل) استفاده می گردد. در نوع فریم لس برای نگه داشتن شیشه و ثابت کردن آن از چسبهای ثابت کننده مخصوص استفاده می گردد. بنابراین می توانیم بدون پیدا بودن چارچوبهای کار، نگه دارنده ها و درپوش، نمایی زیبا و مستحکم داشته باشیم. البته کرتن وال فریم لس به علت استفاده بیشتر از پروفیلهای آلومینیومی قیمت بالاتری نسب به نوع عادی دارد. از مزایای کرتن وال فریم لس می توان به افزایش نوردهی در داخل ساختمان و داشتن نمایی شفاف، عدم محدودیت در رنگ چارچوبها و نصب ساده تر شیشه اشاره نمود. همچنین، به دلیل اینکه کرتین وال فریم لس دارای وزن کمتری نسبت به سیستمهای کرتین وال با فریم معمولی است، احتمال تحریک کمتری در زمان زلزله وجود در آنها دارد.
کرتین وال فریم لس به دلیل ظاهر زیبایی که دارد، در پروژههای زیادی مورد استفاده قرار گرفته است. چند مثال از سازههایی که از این روش استفاده کردهاند عبارتند از:
1. ساختمان مرکزی Apple در کوپرتینو، کالیفرنیا
2. ساختمان مرکزی شرکت گوگل در ماونتین ویو، کالیفرنیا
3. ساختمان مرکزی Bloomberg Tower در نیویورک، ایالات متحده آمریکا
4. ساختمان مرکزی شرکت HSBC در هنگکنگ
5. ساختمان برج خلیفه در دبی، امارات متحده عربی.
این تنها چند مثال از پروژههایی هستند که از کرتین وال فریم لس استفاده شدهاند و به دلیل ظاهر زیبا و خاصی که دارند، معمولاً موجب توجه و تحسین عمومی شدهاند.
کرتن وال کابلی
در مواردی که ارتفاع کرتن وال بیش از ۵ متر باشد یا شرایط معماری خاصی مدنظر باشد می توان از سیستم کابلی برای تقویت نمای کرتن وال استفاده کرد. سیستم تقویت کابلی مطابق شکل زیر کرتن وال آلومینیومی را تقویت می کند. این سیستم با توجه به اینکه از قطعات خاص تراشکاری شده تشکیل می گردد و در نهایت آبکاری کروم روی آن انجام می شود از زیبایی خاصی برخوردار است که در عین زیبایی با توجه به استفاده از ظرفیت کششی بسیار مناسبی که کابل (راد) در اختیار ما قرار می دهد به خوبی برای استفاده در فضاهایی که امکان گرفتن تکیه گاه در فواصل حدود ۵ متری وجود ندارد می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
اجزای تشکیل دهنده کرتین وال (نمای لامل)
اجزای تشکیل دهنده نمای شیشه ای کرتین وال عبارتند از:
- مولیون(وادار)
- ترانزم(Transom)
- شیشه نما
- انکور(Anchor)
مولیونها جزء عمودی کرتین وال بوده و بر خلاف آن ترانزم ها از اجزای عمودی هستند. کارکرد این دو به طور عمده مربوط به تحمل وزن مرده کرتن وال می باشد. در شکل زیر میتوانید این اجزا را ملاحظه فرمایید.
مزایای کرتن وال
مزایای زیادی برای انتخاب سیستم کرتن وال به عنوان نمای ساختمان شما وجود دارد. ما آنها را در زیر برای شما قرار داده ایم تا بتوانید بهترین انتخاب را برای پروژه ساختمانی بعدی خود داشته باشید.
آنها در جلوگیری از نفوذ آب و هوا عالی هستند
سیستم های کرتن وال به دلیل توانایی خود در جلوگیری از نفوذ آب و هوا شناخته شده اند. آنها به ویژه در مقایسه با پنجره ها مولیونهای کمتری دارند. از آنجا که سیستم کرتن وال دارای قسمتهای ساختاری کمتری هستند، احتمال نفوذ عناصر در آنها کمتر است.
کاهش نوسان ساختمان
در ساختمانهای بلند، نوسان ساختمانها برای ساکنان آنها ناراحت کننده است. کرتن والها با پراکندگی نیروی جنبشی در سراسر نما، به کاهش نوسان کمک می کنند. بنابراین این سیستمها باعث ایمن تر شدن ساختمان می گردند.
صرفه جویی بیشتر انرژی
به طور خاص، یک کرتن وال با پوشش مناسب، بازده حرارتی یک ساختمان را بهبود می بخشد و هزینه های عملیاتی را کاهش می دهد. علاوه بر این، شیشه های استفاده شده در کرتن وال باعث کاهش میزان اشعه ماوراء بنفشی که به داخل ساختمان نفوذ می کنند، می گردد.
معایب کرتن وال
با تمام این موارد، کرتن والها نسبت به سایر سیستم های نما دارای معایبی هستند. هنگام ارزیابی تصمیم خود، باید این معایب را در نظر بگیرید، تا متوجه گردید که این سیستم برای شما مناسب است یا خیر.
هزینه بیشتر نسبت به انواع پنجره
مهمترین عیب کرتن وال این است که هزینه ساخت و نگهداری آنها بیشتر از سیستمهای دیگر نما است. برای مثال در مرحله ساخت، آنها نیاز به شیشه و آلومینیوم بیشتری نسبت به سیستم پنجره دارند. همچنین با گذشت زمان، شیشه و آلومینیوم می توانند در برابر زنگ زدگی و خوردگی آسیب پذیر شوند، این بدان معناست آنها نگهداری منظم نیاز دارند.
نصب سخت تر
پنجره کرتن وال از بیرون ساختمان نصب می شوند، به این معنی که نصب آنها می تواند به دلیل شرایط نامساعد جوی به تاخیر بیفتد. در مقابل، پنجره ها از داخل ساختمان نصب می گردند. بنابراین نصب کرتن والها کندتر و هزینه بالاتری در بر دارد.
دیتیل بازشوی مخفی کرتن وال
یکی از متریالهای زیبای شرکت آلوسیس کرتن وال مخفی مدل M50 است که در ادامه تصاویر دیتیل آن به همراه نقشه پروفیل (مقطع کرتین وال) ملاحظه می فرمایید:
قیمت نمای کرتین وال
موارد و متغیرهای متعددی در قیمت خرید و فروش نمای کرتین وال موثر می باشد. عدم توجه مناسب به هر کدام از این موارد می تواند به تخمین نامناسب بیانجامد. مهمترین این موارد عبارتند از:
۱. اندازه و مشخصات شیشهها: هرچه اندازه و ضخامت شیشهها بیشتر باشد، قیمت نصب بالاتر خواهد بود.
۲. جنس و نوع متریال به کار رفته: جنس و نوع فلز کار برده شده در ساخت کرتین وال میتواند قیمت آن را تحت تأثیر قرار دهد.
۳. طراحی نمای ساختمان: طراحی نمای ساختمان نیز میتواند قیمت کرتین وال را تحت تأثیر قرار دهد. طراحیهای پیچیدهتر و با زوایای بیشتر، قیمت بالاتری خواهند داشت.
۴. شرایط نصب: شرایط نصب نیز میتوانند قیمت را تحت تأثیر قرار دهند. مثلاً اگر نصب در ارتفاع بلند صورت گیرد، قیمت بالاتر خواهد بود.
به طور کلی، قیمت کرتین وال فریم لس به دلیل تأثیر این عوامل، بین پروژههای مختلف متفاوت است و برای دانستن قیمت دقیق آن می توانید با کارشناسان آلوسیس در ارتباط باشید.
سوالات متداول
کرتین والها چه میزان باری را تحمل می کنند؟
برخلاف سایر مصالح ساختمانی، سیستم کرتن وال نازک و سبک بوده و معمولا از آلومینیوم و شیشه تشکیل شده اند. این نوع نماها سازه ای نیستند و با طراحی تنها قادر به تحمل وزن خود هستند. در عین حال بار باد و گرانش را به سازه ساختمان منتقل می کنند.
قیمت کرتن والها بالاتر است یا پنجره های عادی؟
کرتین وال ها گران تر هستند، نصب آنها زمان بیشتری می برد و برای نصب نیاز به نیروی انسانی و تجهیزات تخصصی دارد. سیستم پنجره ای عادی همچنین می توانند مقداری فضای قابل استفاده در کف را از بین ببرند و از نظر زیبایی کمتر جذاب باشند، که می تواند باعث شود سازندگان تجاری کرتن وال را ترجیح دهند.
آیا کرتن والها عایق صوتی هستند؟
فریم کرتین وال، مولیون ها و حتی شیشه می توانند به عنوان مسیر انتقال صدا بین اتاق ها و طبقات عمل کنند. بنابراین می توان استفاده از شیشه های دو جداره پر شده با گاز آرگون این انتقال صوت را کاهش داد.
متریال کرتین والها چیست؟
سیستمهای کرتین وال معمولا با فریم آلومینیومی اکسترود شده طراحی میشوند و با موادی مانند شیشه، روکش سنگ یا پانلهای فلزی ترکیب میگردند.
چه ساختمانهایی از این سیستم استفاده میکنند؟
ساختمانهای بلند و مدرن از جمله برجها، مراکز تجاری، هتلها، بیمارستانها و مراکز دولتی از سیستم Curtainwall استفاده میکنند. به عنوان مثال، برج خلیفه در دبی، برج مرکزی شیکاگو، برجهای پتروناس توئینز در کوالالامپور، مرکز تجاری جدید ورلد ترید سنگاپور و بسیاری از ساختمانهای دیگر در سراسر جهان از این سیستم استفاده کردهاند. با توجه به طراحی و مشخصات ساختمان، سیستم Curtainwall ممکن است با شیشههای متفاوت، فلزهای متفاوت و رنگهای متفاوتی ساخته شود تا با ظاهر و استفاده مورد نظر سازنده سازگار باشد.
آیا سیستم Curtain wall برای ساختمانهای کوچک هم مناسب است؟
سیستم Curtain wall بیشتر برای ساختمانهای بلند و با طراحی مدرن استفاده میشود. با این حال، در برخی موارد، میتوان از این سیستم برای ساختمانهای کوچکتر نیز استفاده کرد. اما لازم به ذکر است که استفاده از این سیستم برای ساختمانهای کوچک معمولاً با هزینهی بیشتری همراه است و ممکن است برای برخی مالکان ساختمانهای کوچک اقتصادی نباشد. همچنین، در ساختمانهای کوچکتر، از سیستمهای سازهای دیگری مانند سیستمهای فریم آلومینیومی استفاده میشود که قیمت بیشتری نسبت به سیستم Curtain wall ندارند. در هر صورت، برای تعیین سیستم مناسب جهت ساخت یک ساختمان، بهتر است با مهندسان معمار و مهندسین سازه مشورت کنید.
آیا سیستم کرتن وال برای ساختمانهای با طراحی سنتی هم مناسب است؟
سیستم کرتن وال بیشتر برای ساختمانهای با طراحی مدرن و بلند استفاده میشود. با این حال، با توجه به طراحی و مشخصات ساختمان، ممکن است برای ساختمانهای با طراحی سنتی نیز از این سیستم استفاده شود. با توجه به اینکه سیستم کرتن وال به صورت یک دیوار نمای بزرگ عمل میکند و در نمای ساختمان بیشتر ویژگیهای طراحی مدرن دارد، استفاده از این سیستم در ساختمانهای با طراحی سنتی ممکن است باعث شکست زیبایی و ناهماهنگی نمای ساختمان شود. اما اگر طراحی و مشخصات ساختمان به گونهای باشد که از این سیستم استفاده بهترین گزینه باشد و با سبک ساختمان هماهنگ باشد، میتوان از آن استفاده کرد. در هر صورت، برای تعیین سیستم مناسب جهت ساخت یک ساختمان، بهتر است با مهندسان معمار و مهندسین سازه مشورت کنید.
جمع بندی
کرتین والها دارای مزایای زیادی هستند، به ویژه اگر هدف اصلی شما این است که ساختمانتان ایمن و کم مصرف باشد. همانطور که گفته شد، این مزایا هزینه هایی نیز در بر دارد. اگر این سیستم را به عنوان نمای ساختمان خود در نظر می گیرید، مزایا و معایب آن را با دقت بسنجید تا بتوانید بفهمید که آیا این طراحی برای پروژه ساختمانی بعدی شما مناسب است یا خیر.